Grondingsoefening

Ga rustig zitten op een stoel, met je benen naast elkaar en je voetzolen plat op de grond. Hou je armen ontspannen op je schoot of in meditatiehouding, maar in ieder geval niet gekruist.

Doe je ogen dicht en haal een paar keer rustig adem. Ontspan je. Haal adem en volg je adem naar binnen. Voel hoe je ademhaalt en verander niks bewust.
En terwijl je zo ademhaalt, kijk je waar er nog ergens in je lichaam spanning zit. Als je die ontdekt, neem je die alleen waar, je hoeft er niks aan te veranderen. Alles is nou eenmaal zoals het is.

En terwijl je rustig zit te zitten, voel je hoe je op de stoel zit, waar je voeten de grond raken. Je voelt waar je contact ervaart met de aarde en de stoel, hoe je op de stoel zit en hoe de stoel en de aarde je steunen.
En als er gedachten door je hoofd gaan, neem je die waar en doet er niks bijzonders mee. Je kunt ze zien als een voorbijdrijvend wolkje. Soms komen ze langs en altijd gaan ze weer weg.

Ga dan eens met je aandacht naar je voeten. Ga in je voetzolen zitten en stel je voor dat je voetzool aan de aarde vastgeplakt zit. En stel je daarna voor dat er vanuit je voetzolen worteltjes groeien de aarde in. Door je schoenen heen, door de vloer, door het cement, door de verschillende aardlagen dieper en dieper de aarde in. Je groeit verder en verder en je wortels worden steviger en steviger net zolang totdat je je stevig verankert voelt in de aarde. Laat vanuit je stuitje ook een wortel groeien die dwars door alles heen recht de aarde ingroeien en laat in het midden van de aarde dan een groot anker eraan groeien, zodat je goed verankerd bent.

Stuur alle negatieve energie via je voetwortels en wortels vanuit je stuitje de aarde in. Net zoals een volle fles (met negativiteit) die leegloopt.

Stel je daarna voor dat je vanuit de aarde door je wortels en door je voeten als door een rietje positieve energie uit de aarde omhoog slurpt. Dat gaat meestal gemakkelijker als je dat doet elke keer als je inademt. Je zuigt je via je voeten en je benen helemaal vol met aarde-energie. Het kan hierbij helpen om die energie een mooie kleur te geven zodat je beter kunt ‘zien’ tot waar je je al lekker gevuld hebt me die energie.
Ga hiermee door totdat je alle gaatjes en hoekjes gevuld hebt met deze positieve energie.

Wordt je dan weer bewust van de ruimte om je heen, de geluiden die je hoort. Beweeg een beetje met je handen en voeten en doe je ogen weer open. Hoe voel je je?

Sitemap