Triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie
Triggerpoints worden in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Het zijn zeer lokale verkrampingen in spieren. Door een gebrek aan doorbloeding en zuurstof ontstaat een overgevoelige plek. Van buitenaf zijn deze spierknopen te voelen als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Als er stevig op gedrukt wordt, kan een uitstralende pijn in een ander deel van het lichaam opgewekt worden, de zogenaamde afgeleide pijn. Triggerpoints zitten meestal op een vaste plek in een spier.

Symptomen van triggerpoints
(afgeleide) pijn
– samendrukken van bloedvaten en zenuwen
– problemen met bewegen: stijfheid, krachtverlies, beperkte beweeglijkheid
– wazig of dubbel zien, duizeligheid, evenwichtsverstoringen,
– verdoofdheid, jeuk, brandend gevoel

Kenmerkend voor een (myofasciaal) triggerpoint is dat het niet alleen pijn op de plek zelf kan veroorzaken, maar ook op andere plaatsen.
Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn veroorzaakt worden door triggerpoints in de halsspieren en onderrugpijn kan voortkomen uit de billen, de buikspieren of zelfs uit de kuiten.

Hoe ontstaan triggerpoints
De oorzaak ligt veelal in verkeerd gebruik van spieren zoals kan gebeuren bij:- (te) zware inspanning
– verkeerde (werk)houding
– acuut trauma (val of ongeluk)
– inactiviteit (gips, brace e.d.)
– stress
Ook pijnvermijdingsgedrag om een pijnlijke spier te ontzien, kan triggerpoints veroorzaken.

Factoren als knellende kleding, ongezonde voeding, ziekte en slaapgebrek kunnen eenmaal ontstane triggerpoints en hun klachten in stand houden.

Behandeling van triggerpoints
Tijdens het onderzoek wordt vastgesteld of er triggerpoints in spieren zijn en of deze de klachten kunnen veroorzaken. Het is van belang om te ontdekken hoe ze zijn ontstaan en door welke factoren ze in stand gehouden worden. De therapie is er op gericht de triggerpoints te deactiveren (uitschakelen) zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen.

Wat kunt u zelf aan uw klachten doen

Je wordt actief betrokken bij de behandeling. De therapie is het meest effectief als er vaak maar kort behandeld wordt. Zelfbehandeling maakt daarom deel uit van de therapie.

Sitemap