Medical Taping

Medical Taping
Medical taping is een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt dan ook elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

De tape
Er wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape met een milde, warmtegevoelige acrylhechtlaag in een speciaal patroon, zodat de tape maximaal ventileert. De tape is tot 140% rekbaar, net als de huid. Ook de dikte en gewicht zijn vergelijkbaar met de huid. De tape kan meerdere dagen gedragen worden en is waterbestendig (er kan mee gedoucht worden).

Effecten
Bij de meeste toepassingen wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De elasticiteit van de tape zorgt ervoor dat de huid iets opgetild wordt, er ontstaan welvingen. Zo ontstaat er meer ruimte tussen de huid en het onderliggende weefsel. Hier liggen o.a. lymfevaatjes, haarvaatjes en zenuwreceptoren.
De liftende werking geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer weer worden hersteld. De ervaren pijn vermindert meteen.
Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten worden bereikt. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, de tape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Technieken
Spiertechniek: aanspannen of ontspannen van spieren
Ligamenttechniek: enkelbanden, kniebanden, vingergewrichtjes etc.
Specifieke technieken: o.a. triggerpoints, bursitis, zwelling/ oedeem, grote blauwe plekken, remming van overstrekking, positiebeïnvloeding gewrichten

Toepassingen
Hoofdpijn/ migraine, CANS (RSI), spierruptuur, hooikoorts, COPD, tennis- of golferselleboog, lumbago, reuma, fibromyalgie, hielspoor, whiplash, Osgood Schlatter, frozen shoulder, impingement schouder, menstruatiepijnen, bekkeninstabiliteit/pijn, zwelling, littekens, kneuzingen, houdingscorrectie, carpaal tunnelsyndroom, shinsplint, enkeldistorsie

Sitemap