Bachbloesem therapie

Dr. Edward Bach (1886-1936) geloofde dat de gemoedstoestand (stemming, emotie) een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en genezen van ziekten. Hij heeft een compleet systeem van 38 bloesemremedies ontwikkeld. Het uitgangspunt van Bach:

“Behandel de persoon, niet de ziekte,
de oorzaak, niet het symptoom”.

De ziekte is immers “slechts een symptoom”, en het gevolg van hoe de persoon voelt, denkt, reageert…
Ook gaat het erom hoe de persoon in elkaar zit “op dit moment”. Dat kan een combinatie van zijn van het karakter, een ingesleten chronische houding en een voorbijgaande emotionele toestand.
De blokkades die door de negatieve gemoedstoestanden ontstaan, kunnen door de inname van de remedies positief beïnvloed worden en zullen uiteindelijk oplossen.
Bach Bloesem therapie maakt gebruik van de trilling van bloesems om zo balans op zielsniveau en emotioneel vlak te bewerkstelligen.

“Gezondheid berust op het in harmonie zijn met de ziel”
Dr. Edward Bach

De 38 remedies zijn verdeeld in 7 groepen:

1 Angst
(Rock Rose, Mimulus, Cherry Plum, Aspen, Red Chestnut)

2 Onzekerheid
(Cerato, Scleranthus, Gentian, Gorse, Hornbeam, Wild Oat)

3 Onvoldoende interesse in het hier en nu
(Clematis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard, Chestnut bud)

4 Eenzaamheid
(Water Violet, Impatiens, Heather)

5 Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën
(Agrimony, Centaury, Walnut, Holly)

6 Moedeloosheid en wanhoop
(Larch, Pine, Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak, Crab Apple)

7 Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen
(Chicory, Vervain, Vine, Beech, Rock Water)

De zeven groepen zijn een beschrijving van negatieve gemoedstoestanden. Het kan zijn dat je weerstand voelt omdat je je ervoor schaamt of omdat je niet wilt dat je deze emotie hebt of wilt laten zien aan anderen. Hoe eerlijker je naar jezelf kan kijken, des te groter je kracht en zelfvertrouwen wordt. Als je de “negatieve” aspecten van jezelf erkent en aanvaard, kun je, met behulp van de bloesems, gaan werken aan harmonie en evenwicht.

“Laat de eenvoud van deze geneeswijze je er niet van weerhouden haar te gebruiken”.
Dr. Edward Bach

Voorbeeld: Twee mensen hebben hoofdpijn, de één omdat hij bang is, en de ander omdat hij zich suf-piekert over een keuze die hij moet maken. Beiden kunnen ze het symptoom “hoofdpijn” onderdrukken met dezelfde pijnstiller, maar als ze in plaats daarvan iets aan de oorzaak willen doen, dan hebben ze ieder een ander middel nodig.

Het consult
Door middel van een gesprek wordt er bepaald welke bloesems het meest geschikt voor je zijn. Soms wordt er met een vragenlijst of kaarten gewerkt en/of op het gevoel.
Het Bachbloesem genezingssysteem is ontwikkeld als zelfhulp-systeem. Tijdens het consult wordt samen met jou naar de passende remedie gezocht, zo dat je steeds beter in staat bent om zelf het probleem te herkennen en de passende remedies uit te zoeken.
Als de remedie op is, kan er opnieuw gekeken worden welke bloesems je op dat moment nodig hebt. Het kan zijn dat er nu andere zaken aan de orde zijn dan bij het eerste consult.

Het gebruik
Normaal gesproken is het flesje met de bloesemremedie (50 ml) genoeg voor 30 dagen. Soms kun je het gevoel hebben dat je meer druppels van de bloesemremedie nodig hebt. Je kunt gerust meer druppels per dag innemen.
Het kan zo zijn dat je na verloop van tijd de bloesems vergeet of dat je het flesje met de remedie kwijt bent of dat dit kapot gevallen is. Dan heb je die bloesemremedie vaak niet meer nodig.
Op de folder die je na afloop meekrijgt, staan de bloesems van de remedie en de dosering aangegeven.

Duur van de therapie
Dit is voor iedereen anders. Meestal geldt: hoe langer een klacht bestaat, hoe langer de tijd die ze nodig heeft om te verdwijnen.
Het kan zijn dat de bloesems meteen hun werk doen, maar het kan ook een tijdje duren. Het kan zelfs zo zijn dat de klachten eerst wat verergeren voordat ze afnemen. Het kan ook zijn dat je meer gaat dromen.

Veiligheid
Bachbloesems hebben geen nadelig effect, zijn niet verslavend en er is geen gevaar voor overdosis of gewenning. Er kan ook geen verkeerde diagnose gesteld worden, want als je een remedie niet nodig hebt, zal deze gewoon geen effect hebben.
Een stockremedieflesje bevat de elektromagnetische lading van de plant, de trilling, de energetische code.
De bloesems kunnen in alle omstandigheden gebruikt worden door mensen (en dieren en planten) van alle leeftijden en mogen met andere middelen gecombineerd worden.
Je hoeft er niet in te geloven, maar als je je open stelt voor de werking van de remedies, versterkt dit de werking ervan.
Belangrijk om te weten
Bachbloesems zijn niet ter vervanging van de reguliere gezondheidszorg. De bloesems kunnen ondersteunend werken en nuttig zijn ter preventie van lichamelijke aandoeningen. Een Bachbloesemadviseur is niet bevoegd om een diagnose te stellen en zal ook nooit adviseren om met medicatie te stoppen of te minderen. Bij lichamelijke en/of psychische klachten altijd een arts raadplegen.

Sitemap